Miksi sovellusideasta tulisi ensin teettää prototyyppi? 

käyttöliittymäsuunnittelu ohjelmistokehitys prototyyppi ui/ux

Oletko saanut loistavan sovellusidean ja harkitset vakavasti sovellusidean kehittämistä? Ennen kuin syöksyt suoraan pyytämään tarjouksia ohjelmistotaloilta sovelluksen toteutukseen, pysähdy hetkeksi ja harkitse: mitä jos ensimmäinen askel olisikin prototyypin luominen? 

Prototyyppi, vaikka se terminä kuulostaa yksinkertaiselta ja jopa turhalta, voikin todellisuudessa olla ratkaisevan tärkeä vaihe sovelluksesi tuotekehityksessä. Prototyypin luominen on käytännössä ensimmäinen käsin kosketeltava versio ideastasi – raakile, joka mahdollistaa idean konkretisoinnin ja testaamisen todellisuudessa. Tässä blogissa tarkastelemme syitä, miksi sovellusideasta tulisi aina teetättää ensin prototyyppi. 

1. Käyttäjän tarpeiden ymmärtäminen

Proton avulla voidaan varmistaa, että kehitteillä oleva sovellus vastaa käyttäjien todellisia tarpeita ja tarjoaa heille lisäarvoa. Prototyyppi tarjoaa käyttäjille konkreettisen käsityksen siitä, mitä lopputuote voi olla. Kyseessä ei ole vain abstrakti idea paperilla tai PowerPoint-dioilla, vaan kyseessä on jotain, mitä käyttäjät voivat nähdä, koskettaa ja kokeilla. Tämä auttaa hahmottamaan, miten tuote toimii ja mitä se käytännössä tarjoaisi. Prototyypin luominen antaa siis mahdollisuuden testata sovellusideaa käytännössä ja kerätä potentiaalisilta käyttäjiltä palautetta ennen kuin täytyy sitoutua täysimittaiseen sovelluskehitysprosessiin. 

On tärkeää ymmärtää, että pelkkä loistava sovellusidea ei vielä ole tae, että sovellus vastaa markkinoiden tarpeita ja odotuksia. Sovellusidea saattaa syntyä esimerkiksi omien mieltymyksien ja kokemuksen perusteella, mutta se ei välttämättä sellaisenaan vastaakaan käyttäjien todellisia tarpeita.  

2. Kustannussäästöt

Investoimalla prototyyppiin ennen varsinaista kehitystyötä voidaan välttää kalliita virheitä ja hukkaan heitettyjä resursseja. Prototyyppi antaa mahdollisuuden tunnistaa ja korjata ongelmia varhaisessa vaiheessa, mikä voi säästää huomattavia kustannuksia pitkällä tähtäimellä. 

Tässä voidaan käyttää esimerkiksi Minimum Viable Product, eli MVP-lähestymistapaa. MVP tarkoittaa pienintä versiota itse tuotteesta, joka sisältää vain olennaisimmat ominaisuudet ja toiminnot. Tavoitteena ei siis ole luoda täydellistä tuotetta, vaan rakentaa tuote, joka riittää houkuttelemaan ensimmäisiä käyttäjiä ja keräämään palautetta. Palautteen pohjalta sovellusideaa päästään sitten jatkojalostamaan ja saadaan ajatusta siitä, että millainen lopullinen tuote voisi olla. 

Prototyyppi blogin kuvituskuva.

3. Nopea iterointi ja parannukset

Prototyypin avulla voidaan kokeilla erilaisia ideoita ja ominaisuuksia nopeasti ja helposti turvallisessa ympäristössä. Tämä mahdollistaa nopean iteroinnin ja joustavan reagoinnin palautteeseen. Näin voidaan optimoida sovelluksen käyttäjäkokemus ja lisätä sen houkuttelevuutta ennen virallista julkaisua. 

4. Sijoittajien vakuuttaminen

Prototyypin avulla sovellusideasta voidaan esitellä sijoittajille konkreettinen visio sekä helpommin todistaa idean potentiaali. Esittelemällä sijoittajille toimiva prototyyppi voidaan lisätä luottamusta ja houkutella investointeja helpommin. 

5. Oikeanlainen lopputuote

Prototyypin luominen voi tuntua ylimääräiseltä vaiheelta, mutta todellisuudessa se on arvokas työkalu, jonka avulla voidaan varmistaa, että itse kehitettävä tuote on oikeanlainen. Prototyypin avulla voidaan siis säästää aikaa, resursseja ja tunnistaa sekä hallita riskejä. Varhainen testaus ja validointi auttaa välttämään turhia viivytyksiä ja epäonnistumisia myöhemmin kehitysprosessissa.  

Prototyypin plussapuolena on myös se, että sen luominen ei vaadi raskasta tuotekehitysorganisaatiota. Monet nykyaikaiset työkalut ja menetelmät mahdollistavat prototyyppien nopean ja vaivattoman luomisen pienemmälläkin resurssilla ja kustannustehokkaasti. 

Autamme sinua onnistumaan

Meidän kokeneet UI/UX suunnittelijat sekä kehittäjät auttavat sinua onnistumaan luomalla käyttäjäystävällisen ja visuaalisesti upean käyttöliittymän prototyypin juuri sinun tarpeesi huomioiden.  

Kartoitamme tarpeesi maksuttomassa innovaatiopalaverissa (1h). 

Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä lisätietoja! 

 

Toteutimme prototyypin Suomen Kunnossapitotekniikka Oy:lle. Lue artikkeli blogistamme: https://www.sebitti.fi/suomen-kunnossapitotekniikka-asiakastarina/  

Vinkki: Oletko tutustunut Business Finlandin rahoitusavustuksiin?

Innovaatioseteli-rahoituksella on mahdollista kattaa osa prototyyppikuluista. Tarkemmat tiedot ja vaatimukset löydät täältä:  Innovaatioseteli – Business Finland 

Tempo-rahoitus on tarkoitettu alle 5-vuotiaille startup-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea. Tarkemmat tiedot ja vaatimukset löydät täältä: Tempo-rahoitus – Business Finland

 Tarvittaessa autamme myös hakemuksen teossa! 

Muuta ajankohtaista luettavaa
26.3.2024
ohjelmistokehitys saavutettavuus

Lue blogikirjoitus »
13.3.2024
uutiskirje

Lue blogikirjoitus »
13.3.2024
Lue blogikirjoitus »
11.3.2024
ohjelmistokehitys tietoturva

Lue blogikirjoitus »
11.3.2024
Lue blogikirjoitus »
Scroll to Top
Tilaa uutiskirjeemme!

Kylkiäiseksi saat maksuttoman tuotekehitysoppaan! *

Voit perua uutiskirjeen tilauksen koska tahansa.

* Oppaan on tarkoitus selventää mahdollista tuotekehitysprosessia Sebitin kanssa ja on tarkoitettu erityisesti niille yrityksille ja henkilöille, jotka harkitsevat yhteistyöprojektia kanssamme.